Youtube Yasağı Pire için Ev Yakmaktır

Mustafa Akgül

İnternet Teknolojileri Derneği

4.06.2010

TİB bu hafta başında İnternet yasaklarının uygulamasında 2 yıllık uygulamasını değiştirerek, Türk İnternet Kullanıcılarına daha çok zarar verecek bir uygulamaya geçti. Kamuoyunu haberdar etme, planlama aşamalarını atlanarak hızla uygulanan IP temelli yasaklama ile çok büyük bir haksızlığa ve karışıklığa sebeb oldu. Türkiye youtube'daki 5 adet sakıncalı bulunan video nedeniyle, google'un önemli servislerinde yavaşlama ve erişim engellemesine sebeb oldu ve olmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi, bir IP numarası bir apartman ve iş merkezi gibi pek çok evi yada dükkanı barındırır. Alan adı bir iş merkezindeki tek tek dükkanlara erişime imkan verir. Bir URL ise tek tek dükkanlardaki nesnelere erişimi sağlar. 5 video'yu yasaklamak için pek çok alış merkezini yasaklamak, pire için yorgan yakmanın çok ötesiden pire için ev yakmaktır.

Yasakların bu şekilde uygulaması, interneti anlamayan bir bakış açısının, hukukun temel ilkelerini çiğneyerek, Türkiyeye zarar vermesiyle sonuçlanacaktır. Bu yasaklar, Türkiye İnternetini geliştirmeyecek, Türk iş dünyasına ve internet sektörüne zarar verecektir. Bu ifade özgürlüğüne, eğitim özgürlüğüne, iş yapma özgürlüğüne verilmiş bir zarardır. Bu yurttaşa güvenmeyen bir bakışın yansımasıdır. Youtube yasağına sebeb olan 10 adet videodur. Bunların yarısı kaldırılmış ve geri kalanına ise Türkiye'den bir bilgisayardan erişmek mümkün değildir. Youtube yasağı kalkmış olsa bile, mahkemenin yasakladığı videolara erişmek mümkün değildir. Ülkemiz, kendi ifade özgürlüğü normunu defacto olarak dünyaya kabul ettirmeye çalışmaktadır.

Kaldıkı, TİB söz konusu videolara URL filtreleme ile erişimi engelleyebilir. Sadece yasaklanmak istenen videolara erişimi engelleyip, yurttaşların bu yasakların varlığından bile haberdar olmayabilir. BTK bunu yapacak teknik, mali ve idari kapasiteye sahiptir. Ama, anlaşılmayan bir şekilde, bu konuda çağrılara kulaklarını kapatıyor.

Sakıncalı bulduğumuz içerikleri yer yer sivil yapılarla engellemek, ve daha çok yurttaşın denetimine bırakmak gerekir. Özgürlükçü bir bakış açısıyla, yurttaşa güvenen, onunla diyalog içinde bir toplumsal yapı için İnternet sonsuz olanaklar sunmaktadır. Ülkemiz ise yasakçı reflekten kendini hiç kurtaramıyor. İnternetin sanayi devrimi boyutlarında köklü bir değişim olduğunu anlayana kadar bu yasakçı uygulamalar maalesef devam edecektir.

Ülkemizin İnterneti demokrasimizi geliştirmek, dünya ile bütünleşmek, rekabetçi yapıya ulaşmak, kendimizi ifade etmek ve geliştirmek için kullanmalıyız.

İnternet yaşamdır